måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!!

Kan inte påstå att jag är något stort fan av USA direkt, men Nyårsafton till ära så får det bli kalkon på nyårsbordet. En sådan där riktigt stor fylld amerikansk variant :-)
Här är ett recept på Amerikansk kalkon, vi brukar använda en mindre kalkon och därmed halvera ingredienserna till fyllningen.

7 kg kalkon
175 g vitt bröd
1 gul lök
ca 4 selleristjälkar
450 g fläskfärs
1 rivet äpple
110 g valnötter
125 g smör
1 tsk timjan
hönsbuljong, salt, peppar

1. Skölj ur kalkonen och torka av den.
2. Fyllning, Tärna brödet och riv citronskal och äpplet (el finhacka), hacka valnötterna.
3. Bryn löken med sellerin och fläskfärsen. Ta av från värmen och tillsätt de hackade/rivna ingredienserna och smaksätt med salt, peppar, timjan och ev lite hösbuljong.
4. Fyll kalkonen med blandningen, fyll inte för hårt eftersom fyllningen sväller när den suger upp vätskan från kalkonen. Bind upp fågeln och lägg den med bröstet uppåt. Pensla på smör och salta och peppra.
Låt kalkonen steka 3,5-4 timmar i ugn 140 grader.
Blanda smält smör med lite hönsbuljong och pensla med jämna mellanrum under stektiden.

Smaklig måltid


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar